Waarom maatwerk?

We roepen het overal: MIDDAG maakt maatwerk websites. Maar wat is maatwerk nu precies? En is een website niet altijd maatwerk?

Zodra u zich gaat verdiepen in de wereld van websites (of webapplicaties, of applicaties) komt u waarschijnlijk een hoop technische termen tegen. Content Management Systemen (CMS'en), WordPress, Drupal, Joomla, maar ook: maatwerk. Wat is nu precies het verschil tussen al deze technieken, en vooral: wat moet u kiezen?

De belangrijkste vraag: heeft u maatwerk nodig? Dit hangt af van het soort website. Wilt u een bedrijfswebsite die vooral informatie beschikbaar stelt? Dan heeft u meestal geen maatwerk functionaliteiten nodig. Wilt u bezoekers echter profielen laten aanmaken, uw website koppelen aan een extern systeem of betalingen afhandelen? Dan vinden wij dat maatwerk noodzakelijk is voor een écht gebruiksvriendelijke website.

U heeft sowieso altijd maatwerk nodig: het ontwerp van uw website wordt (hopelijk) niet zo van internet geplukt en op uw website geplakt. In ons geval zorgt onze interaction designer dat u een volledig maatwerk ontwerp krijgt dat aansluit bij uw doelgroep én uw huisstijl.

Wat ontwikkelen wij?

Bij MIDDAG werken we zowel met een kant-en-klaar CMS (in ons geval Craft CMS) voor het beheer van uw website en het "echte" maatwerk op basis van het Symfony Framework. Welke variant we kiezen hangt af van uw wensen: wij geloven er namelijk in dat de keuze in de techniek (standaard of maatwerk) niet leidend mag zijn in de uitwerking van uw idee. Uw idee is uniek, dus de uitwerking en de weg daarnaartoe ook, toch?

Met het Craft CMS kan onze ontwerper zich volledig richten op een betaalbaar, maatwerk en pixel-perfect ontwerp voor uw website. Craft CMS zorgt vervolgens voor een prettig te gebruiken beheeromgeving. Met Symfony kunnen we alles maken dat we willen: maatwerk ontwerp én volledig maatwerk functionaliteiten.

Kant-en-klaar CMS

  • Een open source CMS is gratis verkrijgbaar, maar om een professioneel ogende website te krijgen moet er een ontwerper en ontwikkelaar bij worden betrokken met kennis van zaken. Met andere woorden: niet helemaal gratis.
  • Hoe groter het marktaandeel van het CMS, hoe populairder bij hackers. Zorg dus dat u uw website en vooral de plugins die u gebruikt up-to-date houdt! Gelukkig hebben wij hier een eenvoudig ondersteuningscontract voor.
  • CMS'en hebben vaak massa's beschikbare plugins, maar let op met de ondersteuning van deze plugins. Zorg dat alleen plugins worden gebruikt van partijen die ook voor lange termijn (beveiligings)updates kunnen verzorgen. Een handige programmeur in Taiwan kan een prachtige plugin hebben gemaakt, maar als hij voor 9 maanden op wereldreis gaat en uw betalingen niet meer functioneren door een half-uitgevoerde update heeft uw bedrijf een probleem.

Maatwerk

  • Maatwerk applicaties worden specifiek voor u ontwikkeld, en in het geval van MIDDAG ook ontwikkeld op basis van open source: het Symfony Framework vormt de basis van onze applicaties. Symfony wordt onderhouden door honderden professionals en wordt gebruikt door duizenden ontwikkelaars. Maar Symfony is geen kant-en-klaar CMS: Symfony is de basis, de "gereedschapskist" die wordt gebruikt om uw applicatie te bouwen.
  • Het woord zegt het al: maatwerk biedt ruimte om alles te ontwikkelen wat u wilt en precies hoe u het wilt. Door deze vrijheid kunnen we het maximale succes uit de applicatie halen, en worden we niet beperkt door de vooraf bepaalde technische kaders.
  • Een applicatie op basis van maatwerk kan de basis vormen van een systeem waar jaren op verder wordt gebouwd. Innovatie, nieuwe technieken: niks houdt u tegen. De basis zit namelijk goed in elkaar.
  • Maatwerk is wel kostbaarder. Helaas: software architecten zijn niet goedkoop, en maatwerk betekent ook écht "terug naar de tekentafel". Bijna alles wordt van de grond af aan specifiek voor u gemaakt.

Modus operandi van MIDDAG

Wij vinden dat software met veel knoppen en functies niet leuk is om te gebruiken. Teveel keuzes maakt iets dat tijd hoort te besparen juist ingewikkeld en moeilijk om te leren. Wij doen dat anders: wij maken software met minder keuzes. Maar deze zijn dan wel slimmer gemaakt. En daarom is ónze software veel leuker om te gebruiken dan die van de concurrentie. 

Open source en het auteursrecht

Het grootste deel van de CMS-systemen die beschikbaar zijn dragen het label "open source". Behalve de financiële voordelen (het is gratis beschikbaar) klinkt deze vrijheid natuurlijk ook ideaal: wilt u toch overstappen naar een nieuwe website-bouwer dan kan dat gewoon. Alles is open source en gratis te downloaden dus alles is van… tsja, wie eigenlijk? U heeft betaald voor de site, dus die is van u. Toch?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: helaas, we komen in de praktijk te vaak tegen dat hier geen goede afspraken over zijn gemaakt. Als u namelijk geen (heel) duidelijke afspraken over het auteursrecht van uw website heeft gemaakt dan ligt dit auteursrecht bij de leverancier, en niet bij u. Als u een andere partij zou vragen om het ontwerp van de website overhoop te gooien dan mag de oude leverancier zich hiertegen verzetten; dat is hoe het auteursrecht werkt. Lees hier meer over op de website van Arnoud Engelfriet.

Het overdragen van het auteursrecht kan eenvoudig worden geregeld door bij het sluiten van de opdracht ook een specifieke akte op te laten stellen. Gelukkig hebben we die bij MIDDAG al klaar liggen voor u: als u dit bij aanvang van het project vraagt krijgt u deze er kosteloos bij 💁‍♂️

Het gebruik van open source geeft écht geen zekerheid over het eenvoudig kunnen wisselen van leverancier. Maatwerk of een kant-en-klaar CMS: de afspraken die u moet maken zijn gewoon hetzelfde. Maak deze afspraken dus ook!

Meer weten?

Vraagt u zich af welk CMS (of maatwerk) voor uw website de beste oplossing is? Neem dan contact op met Vic! Hij adviseert u graag bij het maken van een goede, toekomstbestendige keuze.

Vic D'Elfant
Vic D'Elfant Eigenaar & software architect
Mail Vic of bel 043 311 211 4